Twitcharen känd som Ninja

Twitch är en plattform på internet där du kan titta på eller dela direktsänd videostreaming från dator- och TV-spelkonsoler, mobiler, emulatorer och även brädspel. Med rätt utrustning kan du spela in när du spelar ett spel och dela det på sajten så att andra kan titta. Detta görs av många, och det är ännu fler som tittar. Den twitchare som hade flest följare i maj 2019 var Tyler “Ninja” Blevins.

Stremaren “Ninja” är den mest populära streamaren och nu meddelar han att han lämnar Twitch för att övergå till Microsofts egna streaming tjänst Mixer. På Twitch efterlämnar Ninja runt 15 miljoner följare och 270 miljoner spelningar på sin Twitchkanal. Han har nu knappt 200 000 följare på Mixer (augusti 2019).

Med sitt stora följarantal har Ninja gjort sig värd en förmögenhet. Ninja tjänar minst 500 000 dollar i månaden, vilket motsvarar 4 870 250 kr. Ninja tjänar inte enbart pengar på antalet spelningar på sina videos utan även på antal prenumeranter, där han i en intervju berättar att han tjänar 3,5 dollar per prenumerant.

Vem är “Ninja”?

“Ninja” föddes 1991 och växte upp i Chicagos förort. Han växte upp med Tv-spel och sport och i High School spelade han europeisk fotboll samtidigt som fritiden ägnades åt Tv-spel. När han slutade High School bestämde han sig för att bli professionell spelare och började delta i turneringar, gick med i e-sportsklaner och började livestreama sitt spelande. 2009 började han spela Halo 3 som proffs och spelade i olika kända e-sportlag. “Ninja” började streama sitt spelande 2011 och då med spelet H1Z1, men fortsatte sedan med spelet PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Framgång med Fortnite

2017 gick “Ninja” med i e-ssportklanen Luminosity Gaming och började streama Fortnite. Ju oftare han streamade Fortnite, ju fler följare fick han och redan i september 2017 hade han 500 000 följare. Ett halvår senare hade antalet ökat med 250 procent. I mars 2018 slog han nytt rekord på Twitch för antal tittare under samma stream, då han spelade med tre andra kändisar. Tillsammans fick de över 600 000 tittare samtidigt. Månaden efter slog han sina egna tittarsiffror med eventet Ninja Vegas 2018 och fick 667 000 tittare.

I intervjun med Forbes berättar Ninja att Fortnite är det perfekta spelet eftersom det är gratis att spela på nästan alla plattformar och att spelet är en fröjd. Enligt Ninja är spelet episkt.

Ninja är omåttligt populär bland sina följare och har även en del kändisar som följer hans livestreams. Drake, rapikonen och superstjärnan, brukar följa och spela med Ninja och de har teamat upp inte mindre än tre gånger i Fortnite. På en livestream hade de över 600 000 tittare på en och samma stream.

Familj och ekonomi

2017 gifte sig Tyler “Ninja” Blevins med sin fru Jessica och efter det lät han meddela att han inte skulle göra några streams ihop med kvinnor. Detta var hans eget beslut att visa respekt mot sin fru och minska möjligheten för folk att skapa drama. Han blev kritiserad för att försvåra för kvinnliga streamers så då lyfte han fram namnen på några duktiga kvinnor inom sporten. Han menade att han gärna spelar med kvinnor i grupp och under event, men aldrig själv. “Ninja” har även skänkt mycket pengar till välgörenhet.

Att vara spelarproffs kan ge stora pengar och är du dessutom en populär streamer tjänar du pengar på det också. E-sportsajten Final Kill säger att twichare tjänar mellan 2–10 dollar per 1 000 streams. “Ninja” har alltså sedan sin allra första stream tjänat någonstans mellan 4 700 000 kronor och 24 000 000 kronor. Det går också att tjäna pengar på prenumeranter.

Hur påverkar Ninjas övergång från Twitch till Mixer?

I en intervju på The Tonight Show med Jimmy Fallon tar Ninja upp fördelarna han redan upplevt efter att ha lämnat Twitch. För att gå närmare in på vilka specifika fördelar Ninja upplevt med övergången, nämnde han att han tidigt kunde få tillgång till Gears of War 5 och börja streama kampanjen.

Ninja nämner även att “man visar sig vara en riktigt bra influencer när man kan få tidig tillgång till videospel och att kunna streama det för andra människor”. Ninja avslutar intervjun med att säga att han vill bli mer engagerad i nya utgåvor och förmedla ny information om dessa först.