Dr Disrespect

Herschel Beahm IV, känd över internet med sitt alias Dr DisRespect, är en av världens största Twitch streamers och allmän internet-kändis. Med en följarskara på över 3.7 miljoner och en uppmätt rikedom på över 3.5 miljoner dollar är Dr Disrespect en av dem mest framgångsrika personligheter inom gaming.

Hur började det?

Dr Disrespect var ursprungligen en karaktär, ett alter ego, som Beahm spelade över nätet på Halo 2. Genom spelets röstchatt började Beahm utveckla karaktärens personlighet och provokativa attityd, och i början av 2010 släppte han YouTube videor där han spelade online och agerade karaktären. Karriären på YouTube var kortvarig, och i 2011 slutade han att producera videos med karaktären. Detta ändrades 2015 när han gick med i streamingplatformen Twitch.

Karaktären Dr DisRespect

Beahm själv säger att karaktären Dr DisRespect började som en sorts parodi över hur en stereotyp manlig gamer ser sig själv, en cybernetiskt och genetiskt förbättrad gamer som dominerade i alla spel han satte sig vid. I efterhand liknar han karaktären vid en wrestlingstjärna, ett skådespel som hans fans vet är påhittad men underhålls av. Att Beahm är en gamer i toppklass gjorde att han inte kunde ignoreras i spelen.

Beahms stil och agerande

Beahm har alltid gjort skillnad på sig själv och karaktären, men vägrar att uppträda framför kameran utan sin roll som doktorn. Hans recept har visat sig väldigt lyckad, och i dagsläge drar han till sig flera tio tusentals tittare vid varje streamtillfälle, och varje minut utan att bryta sin karaktär. Beahm blandar mörk humor med en förmåga att spela på toppnivå för att särskilja sig från andra streamers.

Beahm har ibland varit målet för kontroverser på nätet, inte minst på grund av hur aggressiv karaktären Dr DisRespect ter sig när han streamar. Karaktären är barsk i mun och flätar ihop skämt med skymfer mot sina motspelare i rask takt, något som inte uppskattas av samtliga spelare på nätet. Vissa anser att karaktärens attityd är elak och ger gamerkulturen på nätet ett dåligt rykte.